Nya fall av svininfluensa

De första fallen av influensa A(H1N1) - den nya influensan, även kallad svinifluensan har påträffats i Västmanland.

Att länet drabbats är inget som förvånar tillförordnade smittskyddsläkare Inge Eriksson landstinget Västmanland.

Det var bara en tidsfråga innan länet skulle drabbas säger Inge Eriksson.

-Ja vi har alltså ett fall som är konstaterat där vi har verifierat att det verkligen är den nya influensan. Sedan finns det fyra fall till som har influensa A och som vi tror är den nya influensan, säger Inge Eriksson.

Det är nu mer än 120 fall från 14 olika län som hittills har diagnostiserats med influensa A (H1N1) i Sverige och

symtomen vid den nya influensan liknar de man ser vid vanlig influensa; feber, frossa, huvudvärk, muskelvärk, halsont, snuva och hosta. En del får även diarré.

De som har fått smittan i länet är unga, de har smittats utomlands - i Spanien och USA. Fler lär insjukna innan vaccinet som alla erbjudas finns tillgängligt i höst. Det läkemedel som finns idag, Tamiflu, lindrar enbart symptomen.

-Det viktiga är väl att de som har underliggande sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar och kan bli väldigt sjuka av en infektion, ska vara extra angelägna att söka vård.

-Känner man sig dålig och har hög feber, då söker man vård och då vänder man sig till vårdcentralen eller ringer hälso- och sjukvårdsupplysningen. Där får man sedan hjälp med vart man ska ta vägen, säger Inge Eriksson.

Landstinget Västmanland har beställt vaccin mot den nya influensan för 30 miljoner kronor och om någon månad ska beredskapen för hur vaccineringen ska gå till vara klar.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se