Västerås

Bokcirklarna har blivit "inne"

Intresset för bokcirklarna har ökat den senaste tiden, och det märker man även av på Västerås stadsbibliotek.

Där har man haft bokcirklar sedan år 2005.

Men det är först på senare tid som bokcirklarna verkar ha blivit "inne", enligt Anna Duberg, bibliotekarie på Västerås stadsbibliotek.

Många vill vara med i boikcirklarna på biblioteket, men det kan vara svårt att få vara med.

– Intresset är stort, och eftersom de deltagare som har varit med en termin har förtur att anmäla sig till nästa så blir det inte utrymme till så många nya varje gång. Så höstens cirkel är redan fulltecknad, faktiskt, säger Anna Duberg.

Har ni inte planer på att starta flera bokcirklar så att de som vill får vara med?

– Vi har inga planer på att dubblera den bokcirkel vi kommer att ha i höst, men däremot har biblioteket börjat samarbeta med ABF och Medborgarskolan, så vi kommer att starta bokcirklar tillsammans med dem. Där går det bra att anmäla sig!

Sedan år 2005 har Västerås stadsbibliotek haft bokcirklar där deltagarna träffas och diskuterar allt från bokens innehåll och karaktärer till språk och angelägenhet.

Men det är först den senaste tiden som intresset blivit stort, menar Anna Duberg, och kanske beror det på att bokcirkeln nu verkar ligga i tiden.

– Det har blivit lite "inne" på något sätt. Det här med skönlitteratur och samtal om det man läser har fått ett uppsving.

Vad tror du det beror på?

– Det kanske är ett behov som människan har, ett behov som är djupt rotat och där vi vill berätta och samtala om saker och ting, säger Anna Duberg, bibliotikarie på Västerås stadsbibliotek till P4 Västmanland.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se