Nya regler för ROT-avdraget oroar byggbranschen

Den som vill bygga om, får numera skatterabatten direkt på räkningen från byggfirman vid ROT-avdrag. Istället är det företaget som får gå till Skatteverket för att få skattelättnaden för sitt arbete i efterhand.

Men systemet är riskfyllt för företagen enligt Ove Jansson, regionschef på organisationen Företagarna Västmanland.

– Vissa företag som gärna skulle vilja ta ROT-arbeten skulle kunna avstå för att de inte vågar ta risken, säger han.

Syftet med de nya reglerna för ROT-avdraget är att det ska bli så enkelt som möjligt för kunden. Innan förändringen så betalade kunden hela summan till företaget och fick sen dra av rotavdraget i deklarationen. Men från och med den första juli betalar alltså kunden bara en del av halva/kostnaden till det företag som exempelvis bygger om.

Men enligt Ove Jansson på organistionen Företagarna är det här systemet dåligt. Skatteverket kan ju upptäcka att kunden redan fått ut allt det rotavdrag som kunden har rätt till. Och då blir byggföretaget utan pengar. Så Ove Jansson vill se en förändring av systemet så fort som möjligt.

– Kunden betalar hela beloppet till byggföretaget och skicka in en kvittens till Skatteverket. Sen kan de göra en preliminär skatteåterbetalning, säger han.

Men Laila-Radlöv Sköld skatteinformatör på Västerås skattekontor tycker inte att det finns någon grund för företagarnas oro.

– Naturligtvis kan det bli missuppfattningar eller felaktigheter, men jag tror inte att det är någon större fara med den här oron, säger hon.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se