Västerås

Fängelse för Bäckbymord tidigare i år

Idag avkunnade Västmanlands tingsrätt domarna mot de fyra män som misshandlade en man till döds i en lägenhet i Västerås tidigare i år. Två av männen döms för mord och de andra två för grov misshandel.

Det var i februari som de fyra männen misshandlade och knivhögg en 33-årig man till döds i en lägenhet på Bäckby i Västerås. Orsaken till bråket ska ha varit att en av de åtalade gjorde närmanden på offrets flickvän.

– Det var ett väldigt rått våld som utövades mot den här personen som ju var helt försvarslös, säger åklagare Bengt Kulin. 

En 18-åring och en 19-åring döms för mord till fängelse i sex år och sex månader, respektive fem år och sex månader.

De två andra män som var inblandade i dådet döms för grov misshandel till fängelse i ett år, respektive ett år och fyra månader. 

– Jag är väldigt nöjd med domen. Det gick helt enligt min stämningsansökan, frånsett någon enstaka punkt. Även påföljderna var i stort sett vad jag hade yrkat, säger Bengt Kulin.

Det gjordes också en rättpsykiatrisk undersökning av de morddömda. Bedömningen var att det inte fanns något hinder att döma dem till fängelsestraff.

Den morddömde 18-åringens advokat, Per Svedlund, berättar att domen kommer att överklagas.

– Så vitt jag bedömer rättsläkarens utlåtande så sammanfaller inte de dödande huggen med de hugg som erkänts av min klient. Och därför ska han inte dömas för mord, säger han. 

Staffan Andersson
staffan.b.andersson@sr.se