8 av 10 kommuner saknar pandemiplan

Åtta av länets tio kommuner saknar rutiner eller en plan för hur en pandemi ska hanteras. Det visar de svar som Länstyrelsen fått in efter en enkät som skickades ut i maj. På begäran från MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) skickades enkäten ut till 93 verksamheter som ansågs vara regionalt samhällsviktiga för Västmanlands län.

Syftet var att ta reda på om det fanns en planering inför en omfattande smittspridning och vilka konsekvenserna kunde bli. Av svaren framgår det bland annat att en del verksamhet i länet är beroende av andra för att kunna fungera.

Några av de problem som kan uppstå är brist på drivmedel för att leverera varor och medarbetare. En del verksamhet kan även bli hårt belastad om den egna personalen blir sjuk.

På Länsstyrelsen så fortsätter arbetet att planera inför en omfattande influensapandemi i länet.

Susanne Karlsson handläggare på enheten för skydd och beredskap säger till P4 Västmanland att Länsstyrelsens roll är att ha tillsyn.

-Vi ska se till att kommuner och andra följer nationella myndigheters rekommendationer och vi ska även ge stöd och råd när det gäller pandemiplanering.

Tidigast i slutet av september kommer länsbor att få tillgång till det vaccin som landstinget Västmanland beställt för 30 miljoner kronor.

Länets tillförordnade smittskyddsläkare Inge Eriksson rekommenderar länsborna att vaccinera sig.

-Vaccinet har man studerat och det ger ett effektivt skydd mot infektionen och det är därför det är bättre att vara vaccinerad. Nu är problemet att det kommer en hel del fall innan vaccinet är på plats, säger Inge Eriksson.

I fredags berättade SR Västmanland att länet fått sina första konstaterade fall av den nya influensan A/H1N1- även kallad svininfluensan. De fem fall som konstaterats då hade smittats utomlands. Fler fall har sedan dess påträffats i länet.

Sverige har hittills haft 187 bekräftade fall av den nya influensan, varav 28 personer har smittats innanför landets gränser.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Till riskgrupperna räknas personer med:

* kronisk lungsjukdom

* kronisk hjärt-kärlsjukdom

* svårinställd diabetes

* nedsatt immunförsvar (ärftliga immundefekter, pågående behandling, leukemi mm.)

* neuromuskulära sjukdomar

* hiv

* gravida

* barn med vissa kroniska sjukdomar och utvecklingsstörningar

* barn under två år

Andra som misstänker att de smittats av influensan, men inte blivit svårt sjuka bör hålla sig hemma och eventuellt vända sig till sjukvårdsupplysningen för att få råd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.