Västerås

Med Allegro ska ungdomarna få sommarjobba

Västerås kommun satsar på att förebygga arbetslösheten för stadens ungdomar i sommar, genom Projektet Allegro. Det är utbildnings-och arbetsmarknadsnämnden som ligger bakom satsningen som nu pågått en vecka och som sträcker sig till oktober.

Leif Bergström, konsulent på Jobbcentrum berättar vad projektet går ut på:

-Man tittar på de intressen man har, på drivkrafter, värderingar och försöker sammanväga det till en handlingsplan, om det är jobb eller studier eller annat.

Projektet Allegro, riktar sig till samtliga gymnasieungdomar som slutat gymnasiet i år och som bor i Västerås, och har som syfte att få ungdomarna mer medvetna om vad de vill och vad de är bra på. Projektet består av gruppvägledning, sk coachning, men även av studiebesök på olika arbetsplatser. Och i vägledningen ingår bland annat att skriva CV, vilket är viktigt säger Leif Bergström:

-Man behöver också när man söker jobb, ha kunskap om hur ska jag skriva ett CV där det står egenskaper. Det är inte så enkelt om man faktiskt inte går till botten och kartlägger vilka egenskaper man tycker sig ha, säger Leif Bergström till SR Västmanland.

För att vara med i satsningen måste man stå som arbetssökande vid arbetsförmedlingen och ersättningen är då 5000 kr i månaden.

Totalt finns det 300 platser att fylla upp, men antalet ungdomar som deltar i Allegro är för tillfället runt 130 st. En av de är Nathalie Larsson från Västerås och hon tycker det där med vägledningen är en bra grej:

- För att man lär sig mer om sig själv och vad man ska skriva ner i jobbansökningarna. Vad som passar mig och hur jag är som person, säger hon.

Vad är förhoppningen efter att du gått de här veckorna på Allegro?

- Förhoppningen är att jag ska lyckas skriva ett bra CV och få ett jobb inom en ganska snar framtid, säger Nathalie Larsson.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se