"Barnpiloter" utbildas i Västerås

Personal på daghem och skolor att vågar inte anmäla barnmisshandel, trots att de har anmälningsplikt. För att råda bot på detta och bättre kunna skydda barnen utbildas just nu så kallade "barnpiloter" i Västerås.
Alltför få fall av barnmisshandel anmäls till socialtjänsten för utredning. Oron för vad som kommer att hända vid en anmälan är stor, och därför avstår många som arbetar med barn och ungdomar - och som har anmälningsplikt - från att anmäla. För att råda bot på detta och bättre kunna skydda barnen utbildas just nu så kallade "barnpiloter" i Västerås. Det är personal från daghem, skolor, barnhälsovården, sjukvården, och folk från kyrkan som ska utbildas i att våga se barnmisshandel och våga anmäla. En av anledningarna till att man inte anmäler misstänkta fall av barnmisshandel är att personalen är osäker på vilket stöd man kommer att få från andra berörda myndigheter. Därför är en viktig del av utbildningen att träffa andra som också jobbar med barn och knyta kontakter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".