Sala

Klart för besprutning av myggen

Nu är alla tillstånd klara för myggbekämpning i området kring Nedre Dalälven. Efter att regeringen i morse sa ja till besprutning av mygg i ett naturskyddsområde, har nu även Kemikalieinspektionen gett det slutliga klartecknet.

Men Myggbekämpningsprojektetsprojektets Martina Schäfer är besviken över att det tagit så lång tid innan alla tillstånd blev klara.

– Befolkningen har kämpat som illrar för att få det här att fungera, nu har vi inget material och måste beställa från USA, det hade man kunnat undvika om vi fått ett besked i god tid.

Så den byråkratiska processen har försenat och försvårat bekämpningen rejält?

– Ja den har lett till att det är så mycket mygg här, för oss är det ingen nyhet att det blir mycket mygg, det är synd att det ska bli en katastrof innan det händer någonting.

Har du lekt med tanken på hur det skulle varit om myggproblemen var nära beslutsfattarna i Stockholm?

– Ja det är klart, i Danderyd i Stockholm fick man dispens på väldigt kort varsel, det är klart att folk reagerar på det. Är man lika mycket värd om man bor i Stockholm som i Östra Färnebo?

Myggbekämpningsprojektet räknar med att kunna gå in och bespruta i de hårt myggdrabbade nedre dalälvsområdet i mitten av nästa vecka.

Emil Östman
emil.ostman@sr.se

Samarbete med SR Uppland