Skinnskatteberg

Lång väntetid hos polisen

I tjugo minuter fick Bengt Södersten i Bysala vänta när han ringde 114 14 till polisen. Han är med i en grannsamverkan och de boende har uppmanats att ringa 11414 om de ser nåt misstänkt.

Den här dagen var det en mystisk bil som Bengt Södersten ville tipsa om men han tycker att väntetiden är helt oacceptabel;

– Det var en kö på 20 minuter och då gav jag upp och la på. Då har ju den där bilen hunnit sticka all världens väg.

Det är ju inte bra, säger han till P4 Västmanland.

Bengt Södersten säger också att han inte vill ringa 112, eftersom han inte vill besvära dem i onödan om det inte är tillräckligt akut.

– Vi har ju dessutom fått höra att vi ska ringa 11414 till tipstelefonen om vi ser något misstänkt, säger han.

Grannsamverkan i trakterna kring Bysala utanför Skinnskatteberg har funnits sen 2003, då en gammal man vaknade av att det stod en inbrottstjuv i hans sovrum.

De som bor där, både permanent och som sommargäster, turas nu om att hålla koll och åka runt i området på natten. De får aldrig ingripa, utan ska ringa polisen om de ser nåt misstänkt.

Enligt polisen ska deras kontaktcenter, PKC, svara på 90 procent av alla samtal inom 3 minuter.

Men i slutet av juni när Bengt Södersten ringde var det 20 minuterns väntetid.

Joakim Jansson, som är ansvarig för det här på rikspolisstyrelsen, sägar till P4 Västmanland att antalet kontaktcenter har minskat, med färre personal som följd.

Men han tror inte att det har inneburit längre väntetider innan någon svarar.

Han tycker att Bengt Södersten och de andra i grannsamverkan ska ringa 112 om de tror att ett brott är på väg att begås.

– Som jag förstod det här så upplevde han att tiden höll på att rinna ut och att ett brott var på väg att begås. Då är det pågående och då ska de ringa 112, säger han till P4 Västmanland och tillägger att han tycker att systemet med polisens kontaktcenter fungera bra.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se