Kungsör

Instegsjobb i Kungsör

Den rådande lågkonjunkturen har gjort att Kungsörs kommun börjat jobba med att hitta så kallade instegsjobb till kommunens nyanlända.

Eva Eriksson, vård och omsorgschef, Kungsörs kommun hoppas mycket på dessa instegsjobb.

-Jag tror att det är en vinna-vinna situation, det är både bra för oss arbetsgivare men framförallt för de personer som får möjlighet att komma ut och arbeta, säger hon.

De så kallade instegsjobben har funnits i drygt två år och var en av den nuvarande regeringens åtgärder för att bryta utanförskapet för nyanlända invandrare och öka sysselsättningen. Ett av kraven för att få ett instegsjobb är att man parallellt med jobbet ska studera svenska på SFI.

Den arbetgivare, privat eller offentlig, som anställer en instegsjobbare får 75 % av lönekostnaden från staten.

I Kungsörs kommun, har man alltså 30 arbetsplatser på gång för instegsjobbare, en hög siffra för en liten kommun. I Surahammar har man tills nyligen haft två instegsjobb, i Västerås däremot har man i nuläget inte några instegsjobbare på gång, enligt kommunen.

En del av kritiken mot instegsjobben är att det bara är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, och att det sällan leder till jobb. Eva Eriksson, har viss förståelse för kritiken men tycker ändå att insatsen är viktig.

- Alternativet är kanske att de här personerna går hemma och får någon form av försörjningsstöd, och även om vi sedan inte kan erbjuda fortsatt jobb på en gång, har vi i alla fall gett individen möjlighet att känna efter om det är nåt jobb för den personen, säger Eva Eriksson, vård och omsorgschef, Kungsörs kommun.

Achmed Abdul- Wahab, från Kungsör, har tidigare haft ett instegsjobb, något han uppskattade mycket.

-Det var bra, för man kunde arbeta och studera samtidigt, säger han till P4 Västmanland.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se