västerås

Västerås ska bli tillgängligt för alla

Västerås stad satsar 22 miljoner kronor på att göra staden mer tillgänglig för alla. Personer med funktionsnedsättningar ska lättare kunna ta sig fram. Stadsdel för stadsdel gås nu igenom.

Det är inte bara gator, gång- och cykelvägar som inspekteras, utan också lekparker.

En av inventerarna, Lena Wide, hittar en hel del att anmärka på vid inspektion av en av lekplatserna i Västerås:

– Oj, här behövs bland annat ett ledstråk in med rullstol så att man kommer fram till lekmodulerna.

– Det ska också finnas hårdgjorda ytor emellan de olika lekmodulerna, antingen asfalt eller mjuka gummiplattor, säger Lena Wide.

Hon konstaterar att det också saknas färg på leksakerna:

– Att det är olika färger, kontraster på lekmodulerna så att synskadaede också kan se dem är viktigt.

På just den här lekplatsen saknas det färg helt och  hållet. Allt är jämngrått, vilket inte alls är bra för barn och vuxna med en synnedsättning.

De hinder som inventerarna upptäcker på den här lekparken och på alla andra allmänna platser förs in i ett register för att vid ett senare tillfälle ska åtgärdas av Västerås stad.

– Håligheter, mycket höga trottoarkanter, att det inte finns avfasningar som man kan ta sig över vägarna. Det är massor som vi ser, olika hinder, både av buskar och annat, säger inventeraren Lena Wide till P4 Västmanland.

Att tillgänligheten är bra är en förutsättning för att Per-Olov Sandberg, som har en funktionsnedsättning, ska kunna ta sig fram med sin permobil från villakvarteren på Hamre till Hälla.

Och han är nöjd:

– Jag åker in med den här, hur lätt som helst. Jag har blivit så bortskämd att jag till och med åker och köper tidningen! Så jag är nöjd, säger Per-Olov Sandberg.

Några av de åtgärder som görs för att öka tillgängligheten är att markera elskåp och stolpar med färgstarka klisterlappar. Hinder som häckar och grenar som växer ut över gångbanan ska klippas. Vid busshållsplatser och övergångsställen ska vågiga markstenar sättas för att markera och göra det säkrare för synsvaga att ta sig fram.

Projektet att göra Västerås tätort mer tillgänglig beräknas vara klart år 2011. 

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se