Strid om finansiering av slussbygge

Sjöfarten på Mälaren är hotad och flera av länets större industrier kan komma att söka sig härifrån om inte staten ensamt finansierar en utbyggnad av slussen i Södertälje. Det konstaterar centerns riksdagsledamot på Västmanlandsbänken Jörgen Johansson i en motion. Det krav som staten via Sjöfartsverket idag ställer på en 30-procentig medfinansiering av kommunerna runt Mälaren gör hela projektet omöjligt, säger Jörgen Johansson med flera.
Slussen i Södertälje behöver byggas ut, det är ett gammalt känt faktum. Slussen som idag är 135 meter lång och nio meter bred kommer inom några år inte att kunna ta emot de allt större fartyg som byggs. Det förslag som därför ligger visar en sluss på 180 meter gånger 26 meter. En sådan skulle innebära att de nya olje- och containerfartygen komma upp i Mälaren liksom de fartyg som transporterar biobränsle till värmeverken runt Mälaren. Pengarna är haken Den nya slussen skulle bli världens första treportssluss med 800 meter mellan de yttre portarna vilket gör att fartygen aldrig behöver stanna vid passagen. Haken är pengarna. 650 miljoner kronor skulle slussen kosta och så länge staten kräver medfinansiering på 30-procent är situationen omöjlig, säger Västerås stads trafiksamordnare Gunnar Barkman. - Vi kan orimligen ta fram de här pengarna från regionen. Det är uteslutet, och då måste ju staten också ta sitt ansvar för vad som kan bli följden utav det, säger Gunnar Barkman. Ja, vilka konsekvenser skulle det kunna få om inte slussen i Södertälje byggdes ut efter de här kraven? - Ja, det får som konsekvens att vi kan riskera att tappa det godset helt enkelt i Mälaren med alla de konsekvenser det kan innebära för industrins konkurrensförmåga på sikt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".