Dålig utbildning gällande familjehem

Kommunerna i länet borde erbjuda bättre stöd för dom familjer som valt att bli familjehem. Det säger Malena Andersson från Varmsätra, sekreterare i FACO, familjevårdens centralorganisation, och som tillsammans med sin man fungerar som ett familjehem.

– Jag tycker att man självklart skulle erbjudas mer handledning och utbildning under den tiden man är ett familjehem, säger hon.

I över 3 år har Malena och hennes man varit ett familjehem och tagit emot fosterplacerade barn. Hon brinner för det hon gör säger hon och menar att de haft tur som fått ingå i en handledningsgrupp i Sala, något som inte alla familjehem får möjlighet att delta i. Men det är av yttersta betydelse för att man ska orka, tror hon.

– Det är så viktigt att vi får känna att någon bryr sig om vad vi som familjehem tycker, annars utgår man oftast från barnet och det är helt rätt såklart, men man måste också fråga sig hur vi som familjehem orkar. När barn omplaceras är ju jättejobbigt för oss som familjehem även om det kanske många gånger kan vara bra att de flyttar hem till sina biologiska föräldrar så står vi ändå kvar med en sorg som familjehem och den måste vi få hjälp med att ta oss igenom, menar Malena.

Och en anledning till att det kan vara svårt att rekrytera familjehem tror Malena beror på att familjehemmen betalar skatt på sitt arvode:

– Jag betalar skatt på arvodet, men jag har inte rätt till a-kassa och det är inte pensionsgrundande, vilket är fruktansvärt irriterande.

Men det här med arvodet, borde det höjas eller finns det då risk för att det blir för mycket buisiness då?

– Jag tycker absolut att det ska höjas eftersom det är året runt, dygnet runt arbete om man får uttrycka sig så. Det måste vara högre ersättning för att man överhuvudtaget ska få familjehem till alla dessa barn som behöver det, säger Malena Anderssonson till P4 Västmanland.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".