Äldre får inte bestämma själva

Många som bor på äldreboenden i Västmanland har för lite att säga till om - exempelvis om när man ska gå upp, äta eller duscha. "Ett brott mot lagen", säger länsstyrelsens äldreskyddsombud.
Undersökningen är ett stickprov bland de sammanlagt omkring 130 äldreboenden som finns i länets kommuner. 16 äldreboenden har granskats, bland annat när det gäller hur mycket de äldre får bestämma själva, om de kan behålla sin integritet och sitt sociala liv, och vara med och påverka de dagliga rutinerna. Större delen - 11 av de granskade äldreboendena - får kritik när det gäller de boendes möjligheter att påverka. Tio av de äldre på varje ställe har intervjuats, och nästan alla tycker att de har de bra och bemöts bra av personalen. Men när de får frågan berättar de samtidigt att de inte själva kan påverka till exempel mattider, hur ofta de vill duscha, och när de vill gå upp på morgonen. Monica Hjertqvist, äldreskyddsombud på länsstyrelsen, har varit med och gjort undersökningen. - Jag tycker inte att det är bra. Kommuner ska ju följa lagen, och det står i Socialtjänstlagen att man ska ha ett medinflytande och man ska utföra och genomföra insatser tillsammans med den enskilde. Och det individuella behovet ska styra verksamheten, så de följer ju inte lagen, säger Monica Hjertqvist till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".