Hård kritik mot nedläggning av överviktsenhet

Landstinget får i ett öppet brev hård kritik för beslutet att lägga ner den metabola enheten i Sala; den enhet som har hand om kraftigt överviktiga patienter.
"Vilka står näst i tur att förvägras vård? Vindögda, hjulbenta, invandrare eller vilka? Förstår Du vad Du häller på att ställa till med?" Så skriver tre kvinnor i Norberg - Jenny Allansson, Lena Arnesson och Sylvia Lundberg Bask - i ett öppet brev till landstingsstyrelsens ordförande Glenn Andersson, där de kritiserar nedläggningen av den metabola enheten i Sala. De tycker inte att det gjorts tillräckliga analyser av vad nedläggningen får för konsekvenser. Ur det öppna brevet: "Nedläggningen medför på sikt ökade kostnader för landstinget i form av vård för diabetes, förslitningsskador, högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdomar m.m. Man kan lugnt säga att vad landstinget tjänar på gungorna med råge förloras på karusellen." Brevskrivarna menar att nedläggningen får mycket allvarliga följder för varje enskild patient på enheten: - Det handlar inte om några ynka 5 eller 10 "bikíni-kilon" som man kan ta bort med hjälp av vilken amatördiet som helst. Här handlar det om kraftigt överviktiga människor - det han vara allt ifrån 30 till 100 kilon som ska bort! - Här fordras specialkompetens, och det har inte läkarna vid våra vårdcentraler, säger brevskrivarna till P4 Västmanland. Brevskrivarna har nu begärt ett möte med landstingsrådet Glenn Andersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".