Dagis eller dagmamma - det är frågan i Heby

Barn- och utbildningsstyrelsen i Heby kommun vill ha kvar dagmammorna - trots att de allra flesta familjer vill ha dagis.
Familjedaghemmen måste få bli kvar som ett alternativ till dagis i Heby kommun. Det anser Barn- och utbildningsstyrelsen, trots att bara nio av 82 tillfrågade familjer skulle välja familjedaghem framför förskola. Nu ska frågan diskuteras i kommunstyrelsen. Familjedaghemmen har drabbats av en rejäl kostnadsökning de senaste åren. Mellan åren 2001 och 2002 ökade kostnaderna per plats med 13 000 till totalt 62 000 kronor per barn. Skälet till den dramatiska ökningen är att barnen som placerats hos dagmammorna blivit allt yngre; därmed var man tvungen att hålla antalet barn per dagmamma nere. Det innebar ökade kostnader och minskade inkomster per dagmamma. I Heby kommun finns idag 20 dagmammor med tillsammans 101 barn. Störst är verksamheten i Morgongåva där fem dagmammor har 28 barn. I Enåker, Huddunge och Vittinge finns inga dagmammor. När frågan om dagmammornas framtid diskuterades i Barn- och utbildningsstyrelsen ifrågasattes behovet av dagmammor när intresset var så litet. När kommunstyrelsen nu ska diskutera behovet handlar det om mångfald och servicealternativ inom en förvaltning som är hårt pressad av platsbrist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".