arboga

Regnet drabbar potatisodlare

Potatisodlarna drabbas hårt av den ovanligt regniga sommaren.

Kent Samuelsson, som driver ett företag som odlar potatis i Götlunda utanför Arboga, ser redan nu att regnet har orsakat stora ekonomiska skador.

– Ja, vi har ju fått alldeles för mycket regn nu, så vissa delar är ju totalskadade. Det är inte så stora arealer idag. Sedan är det ju nedsättning av skörden på en stor bit, säger Kenr Samuelsson till P4 Västmanland.

– Vi har uppskattat att det blir mellan 100 000 och 200 000 kronor i förluster, och det är ju alldeles för stora förluster för ett sådant litet företag som vi är, trots allt.

Ändå inte värsta sommaren

Kent Samuelsson är en av två delägare i företaget, som har sex anställda och som till stor del lever på just på potatisodling.

Trots att en del av skörden redan regnat bort så är det här ändå inte den värsta sommaren, menar han:

– Om vi jämför med det riktiga katastrofåret 2000 när det var väldigt, väldigt blött så är ju det här mycket mildare, mycket mindre skador än det året. Det var det värsta året när det var så blött.

 – Det regnade ju så otroligt mycket då. Hela odlingar var i stort sett förstörda, säger Kent Samuelsson.

Ber om uppehållsväder

Exakt hur stora skador regnet ställt till med i år ser man först när allt är skördat.

Om en vecka börjar man skörda den tidiga sorten, och i sluter av augusti är det dags att börja plocka upp den senare potatisen.

Någon försäkring för utebliven skörd finns det inte, så för att rädda det som räddas kan finns det inte mycket Kent Samuelsson kan göra:

– Vi kan ju inte göra mycket åt det, mer än att be till högre makter om att inte få mer regn. Det är det enda som finns idag, säger Kent Samuelsson till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".