Många hatbrott i länet

Västmanland var ett av de län där flest hatbrott anmäldes förra året, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet.

År 2008 anmäldes närmare två hundra hatbrott i Västmanland. Det är bara i Stockholms län och i Södermanlands län som fler hatbrott anmäls per invånare.

– Rent generellt har har vi en väldigt hög anmäld brottslighet i Västmanland. Vi ligger på en tätplats i riket och det återspeglar sig i den här statistiken, säger Björn Wilhelmsson, kriminalkommisarie vid Polisen i Västmanland.

Björn Wilhelmsson utesluter inte att det begås ovanligt många hatbrott i Västmanland. Men han poängterar att den höga siffran också kan bero på att västmanlänningar väljer att anmäla brott i högre utsträckning än på andra håll i landet.

Ett brott klasificeras som hatbrott om etnisk bakgrund, religiös tro eller sexuell läggning ingår i motivet till brottet. Hatbrott med främlingsfientliga eller rasistiska motiv är vanligast, cirka sjuttio procent av de anmälda hatbrotten.

Förra året utökades definitionen av hatbrott. Numera är även brott med bifobiska, transfobiska och heterofobiska motiv klassade som hatbrott. 

Vilka är det som begår hatbrott?

– Jag tror att många av brotten begås av unga personer. Det kan vara väldigt lätt att, i oförstånd, skicka iväg ett mejl eller liknande med ett innehåll som är stötande, säger Björn Wilhelmsson.

Staffan Andersson
staffan.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".