Västerås

Ovanligt att en 12-åring begår grova brott

En av de tre personer som misstänks ligga bakom flera personrån i juli i Västerås är en 12-årig pojke. Men enligt polisen är det ovanligt att en så pass ung person begår ett brott.

– Det är ju inte vanligt som tur är att de är så pass unga, men det händer lite då och då att  unga personer också  begår grova brott, säger Per Zetterlund som är förundersökningsledare vid ungdomsenheten hos polisen i Västerås.

Det kan exempelvis vara bränder eller personrån det rör sig om. Orsaken till att brottsligheten sker i så ung ålder har olika orsaker, säger Per Zetterlund:

– Man börjar på och ska testa gränserna, en del börjar väldigt tidigt. Då vill man prova och se vad man kan, vad gänget kan göra och hur långt jag vågar hänga med och sådant där.

Just i det här fallet handlar det om tre ynglingar mellan 12 och 15 år som tros ligga bakom olika personrån där bland annat mobiltelefoner stulits. Det har skett under juli månad i Västerås.

Det är bara 15-åringen som riskerar åtal. De andra två är för unga och deras ärende hamnar hos Socialtjänsten som utreder vilka insatser som behövs.

På frågan om ärenden som gäller ungdomsbrott har ökat hos Socialtjänsten i Västerås, svarar enhetschefen Elisabeth Kantor så här:

-- Det är svårt att säga att det är någon entydig ökning. Däremot ser vi naturligtvis att vi har ju fått ett ökat inflöde av ärenden generellt sett till Socialtjänsten där det handlar om olika typer av sociala problem som både unga, barn och deras familjer har. Sedan tror jag att generellt sett så ungdomsarbetslösheten, den har väl haft en viss ökning. Västerås är väl inget undantag i det.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista