SSU vill sänka skolstarten

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU vill förändra skolstarten från sju till tre år. Det säger SSU Västmanlands Gabriel Wikström från Riddarhyttan som återvalts till ledamot i det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU:s styrelse.

– Det ligger nu ett förslag på kongressens bord där vi vill ha en sammanslagen för- och grundskola och en ny skolpliktsålder från 3 år och inte 7 som idag, säger SSU:s Gabriel Wikström från Riddarhyttan till P4 Västmanland.

Enligt Gabriel Wikström har förskolan idag blivit mer pedagogisk, men statusen måste höjas.

– Idag ser många människor förskolan som dagis eller bara barnpassning och det är inte så, och det är viktigt att visa att alla ungar ska gå i förskolan från 3 års ålder. Man blandar pedagogisk verksamhet med lek. Förskolan har ju redan idag ett pedagogiskt ansvar, problemet är att den kostar en del och att den inte omfattar alla. Vi vill också att den ska vara avgiftsfri för den enskilde, säger Gabriel Wikström.

Är Mona Sahlin med på de här idéerna?

– Inte ännu, partiet håller kongress i höst och då hoppas vi att kunna övertyga partiet om det här, säger han.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista