Vägverket försvarar vajerräcken

Efter flera olyckor är trafikpolisen i Västmanland kritisk mot hur E18 har byggts. Vissa sträckor med bara en fil och vajerräcken orsakar problem. Peter Linnskog, som är strategisk samhällsplanerare på Vägverket, menar att förbättringar av E18 är på gång, men han försvarar vajerräckesvägarna.

– Vad man kan konstatera är att när vi bygger de här vajerräckesvägarna så har vi reducerat risken för en dödlig olycka med 80 procent på de här vägarna. Men antalet olyckor har ökat. Då är det de här enklare olyckorna där man fastnar i räcket eller kör in i räcket och det blir plåtskador och så vidare, säger han.

Trots att antalet olyckor blir fler tycker Peter Linnskog alltså att det är bra med vajerräcken.

– Det är ju så att om man reducerar dödsolyckorna med 80 procent så är det självklart en god idé. Då får man kanske köpa att vissa av de här olyckorna som skulle ha blivit dödsolyckor bara blev en plåtskada. Jag tycker att det är en klok ekvation, säger Peter Linnskog.

Eva Kleppe
eva.kleppe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista