Västerås

Server beslagtagen - misstänks ha delat ut filmer

Polisen i Västmanland har nu beslagtagit en datorserver som misstänka innehålla filmer som har lagts ut på internet för olaglig nerladdning. En 33-årig västeråsare är misstänkt för brott mot upphovsrättslagen.

Servern som har beslagtagits stod i mannens källare.

- Den är större än en vanlig persondator och är av modellen större, det säger Börje Strömberg, informationsansvarig på polisen Västmanland.

Alla anmälningar som kommer in i Sverige sköts av två specialåklagare i Stockholm som tillsattes av regeringen för att jobba med just upphovsrättsbrott.

Det var Antipiratbyrån som polisanmälde den här mannen, och dom räknar med att kräva ett stort skadestånd, säger deras talesman Henrik Pontén i dag.

Den misstänkte 33-årige västeråsaren är släppt på fri fot i väntan på att åklagaren ska besluta om eventuellt åtal. Åklagaren Fredrik Ingblad har inget svar på när beslut i den frågan kan komma.

När det gäller frågan om hur många filmer som fanns på servern så är det en av frågorna som IT-teknikerna ska leta svar på. Just nu vet man att det finns ett hundratal filmer åtminstone. Antipiratbyrån menar i sin anmälan att det var så många som tio tusen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".