västerås

Ansiktslyftning planeras för Björnön

Västerås stad vill i ett planprogram omvandla rekreationsområdet Björnön till ett kommunalt naturreservat. I planprogrammet tas många punkter på åtgärder upp, men i stort handlar det om att göra Björnön mer tillgänglig för allmänheten.  

– Tanken är att Björnön ska vara en av flera målpunkter i framtiden. Bland annat ska entrén flyttas och placeras vid Björnöbron på fastlandssidan, säger planarkitekt Camilla Goliath på stadsbyggnadskontoret.

Vad kommer det här att innebära för Björnögården i framtiden?

– De skulle kunna ha en annan inriktning, vi vill ju att Björnön ska vara ett stadsnära rekreationsområde med inriktning på friluftsliv och rekreation, och vara tillgängligt för alla västeråsare. Kanske bättre öppettider, större utbud på aktiviteter och vara det navet som håller ihop Björnön.

Enligt Camilla Goliath är Björnön redan idag en stadsnära oas, men hon säger att när man förtätar staden och staden växer så vill man värna om de stadsnära områden som finns.

– Vi vill utveckla för att ge mer kvalitet, säger hon.

Det finns flera idéer på utveckling, bland annat en gång- och cykelbro till Gäddeholm och en utökad badplats vid Björnöns hals, enligt Camilla Goliath.

Fram till den 31 augusti kan allmänheten tycka till och lämna sin önskemål på planprogrammet.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".