Fryx rivning överklagas

Ännu är det inte avgjort hur det blir med Fryxellska skolans gymnastikhus i Västerås. Riksantikvarieämbetet överklagar nu länsstyrelsens beslut förra veckan att häva byggnadsminnesförklaringen av byggnaden.
En byggnadsminnesförklaring har aldrig tidigare hävts på liknande grunder och därför vill Riksantikvarieämbetet pröva beslutet. Beslutet att häva byggnadsminnesförklaringen togs av länsstyrelsen i Västmanlands län på begäran av Västerås kommun. Kommunen ansåg att det skulle kosta allt för mycket att flytta och rusta upp byggnaden. Riksantikvarieämbetet anser att det är ett anmärkningsvärt beslut, särskilt som kommunen bara för två år sedan godkände yggnadsminnesförklaringen. - Det kulturhistoriska värdet av byggnaden är lika stort i dag som när den byggnadsminnesförklarades för två år sedan, säger Sven Göthe på Riksantikvarieämbetet. I överklagandet begär Riksantikvarieämbetet att få anstånd med att närmare utveckla sin talan, bland annat för att få tillfälle att ta del av det underlag länsstyrelsen haft för sitt beslut och i övrigt det underlag kommunen har åberopat för att byggnadsminnet skulle hävas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista