1 av 2
2 av 2
Daniel Heimer
västerås

Spädbarn dog - smittade av bakterie på Centrallasarettet

(Uppdaterat 14:55)

Tre för tidigt födda barn har dött efter att de smittats av en multiresistent bakterie på Centrallasarettet i Västerås. Barnen vårdades på avdelning 69 för nyfödda sjuka och för tidigt födda barn när de drabbades i början av augusti.

Barnen - som insjuknade på lasarettets avdelning 69 för nyfödda sjuka och för tidigt födda barn - avled andra veckan i augusti.

De sjuka barnen fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala, men deras liv gick inte att rädda, trots intensivvård.

– Det första barnet fick vi en odling på från luftvägarna och då såg man att den var mer resistent än vad de vanligtvis är. Då tog vi en odling på alla barnen på avdelningen och sedan uppvisade några tecken på infektion och då sattes en bred behandling in bland annat på grund av att de är så sköra, säger Daniel Heimer, hygienöverläkare på Centrallasarettet i Västerås.

Daniel Heimer berättar att den här bakterien sannolikt kommit in på avdelningen genom att någon förälder haft den med sig och som sedan spridits vidare. Han säger också att det finns strikta rutiner för hur hygienen ska skötas men att det ibland brister på grund av stress och många patienter.

Ytterligare fyra bebisar var smittade med bakterien klebsiella men de blev inte sjuka. Händelsen kommer att anmälas till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Avdelning 69 där bakterien upptäcktes har varit stängd sedan det inträffade för några veckor sedan, men öppnades i dag på eftermiddagen efter att lokalerna sanerats.

Hur kan man vara säker att på att den här avdelningen nu är ren och att bakterien inte kommer tillbaka?

– Att vara säker på att den inte kommer tillbaka kan man aldrig vara. Risken finns alltid att det kommer in en ny resistent bakterie utifrån, men just nu finns det inga patienter som kan sprida den vidare. Vi har också odlat med miljöodlingar från avdelningen och där har vi inte hittat någonting och sedan har man gjort en noggrann städning, så just nu är vi ganska trygga i att det inte finns några bakterier där, säger hygienöverläkare Daniel Heimer.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".