Centrallasarettet i Västerås / Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Landstingsråd: "Inga nya regler nödvändiga"

Det centerpartistiska landstingsrådet Birgitta Andersson, politiskt ansvarig för sjukhusvården, tycker inte att det krävs nya regler i vården efter att tre spädbarn dog av en multiresistent bakterie. Reglerna fungerar, det är efterlevnaden av dem som inte är hundraprocentig, säger hon.

– Det gäller ju inte bara personalen utan också anhöriga, besökare och patienter, alla måste följa de hygienrutiner som finns. Det gäller från oss inom politiken att ha bra uppföljningsinstrument för att se hur vi kan följa upp och om vi behöver göra något ytterligare. Sedan har vi också lokaler, behöver vi göra någonting åt dem. Vi håller ju på att bygga en ny vårdbyggnad för att få ytterligare enkelrum, säger Birgitta Andersson till P4 Västmanland.

Finns det en brist hos vårdpersonalen idag när det gäller rutinerna?

– Nej, jag tror inte att det brister men det är ett arbete som hela tiden måste fortgå och hela tiden måste man ju höja ribban och att man ser till att få med kunskaperna till personal, anhöriga och besökare.

– Idag på landstingsstyrelsen kommer vi att få information om den här händelsen och vi kommer att föra en diskussion.

Är det vårdpersonalen som ska stå för informationen till de anhöriga?

– Den information patienter får kommer naturligtvis från personal och det är viktigt att man får informationen redan när man är där i den miljön. Det finns nu basala hygienregler som att sprita händerna, och det är bland det viktigaste man ska göra, säger Birgitta Andersson till P4 Västmanland.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".