Risk för gulsot vid utlandsbesök

Barn i invandrarfamiljer riskerar att bli sjuka vid besök i föräldrarnas gamla hemland. Det gäller barn som är födda i Sverige, som under t.ex jullovet besöker bl. a Turkiet, Iran och Afrika. Det säger smittskyddsläkare Sven Blomqvist till P 4 Västmanland.
Det är den gulsotsvariant som smittar via mat och dryck, som barn födda i Sverige riskerar att smittas av. De familjemedlemmar som är födda och uppvuxna i länder där smittan är vanlig, har kommit i kontakt med viruset som mycket små och har därför fått livslång immunitet mot sjukdomen, men däremot har inte barnen som är födda i Sverige denna immunitet. Sjukdomen behöver oftast inte någon speciell behandling, men ibland krävs vård på sjukhus. Man kan få aptitlöshet och svårt att få i sig vätska, men oftast går sjukdomen över av sig själv. Men barnen kan alltså smittas, ofta utan att uppvisa några egentliga symptom, och också föra smittan vidare till andra när de väl kommit hem till dagis och skola igen. - Barnen behöver vaccineras mot denna gulsotsvariant, säger smittskyddläkare Sven Blomqvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista