Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bergslagssjukhuset i Fagersta
fagersta

Mitt hjärta väljer bort delar av verksamheten

Företaget "Mitt Hjärta" som tar över driften av Bergslagssjukhuset och familjeläkarmottagningen i Fagersta i början av 2010 vill inte ta över alla delar av verksamheten. Det innebär att en del av personalen och vissa avdelningar fortsätter i landstingets regi.

– Man låter fortfarande landstinget sköta laboratorieverksamheten och under i vilket fall den första tiden kommer man också att köpa städ och mat från landstinget. Röntgen har man också sagt att man vill fortsätta att köpa från landstinget, så där kommer alltså landstinget att fortsätta driva verksamhet, berättar Kjell Enderborn som är ansvarig för Vårdval Västmanland.

Då "Mitt Hjärta" presenterades hette det att hela personalen skulle erbjudas jobb hos det nya företaget. Men redan när företaget lämnade anbud för Bergslagssjukhuset valde de bort vissa verksamheter som alltså blir kvar i landstingets regi, till exempel röntgen och labb.

Den personal som anställs i det nya vårdföretaget tas över enligt lagen om verksamhetsövergång och lagen om anställningsskydd med garanterad anställning under det första verksamhetsåret.

I anbudet framgår det att några sjukskötersketjänster kommer att bli övertaliga medan flera läkare behöver anställas för att klara verksamheten. Men Kjell Enderborn tror inte att någon personal kommer att behöva sluta mot sin vilja:

– Som jag bedömer det så hoppas jag och tror att alla kommer att följa med över i bolaget. Jag tror att företaget kommer att ha en normal personalrörlighet, så att även om entreprenören som du säger nu, skriver att vissa kategorier kanske ter sig lite överbemannade i dag, så kommer det här inte att innebära att någon behöver sluta mot sin vilja. Det tror jag inte, säger Kjell Enderborn.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".