västerås

Centrallasarettet i Västerås anmält efter spädbarns död

(Uppdaterat onsdag kl 13:30)

Pappan till ett av de tre spädbarn som dog i augusti efter att ha smittats av multiresistenta bakterier vid Centrallasarettet i Västerås har nu gjort en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

I anmälan skriver hans ombud bland annat att familjen anser att barnets liv hade kunnat räddas om resurser satts in vid rätt tidpunkt.

– Kommentaren till själva anmälan är ju bara att självklart ska man göra en sådan om man känner att man behöver en utredning som anhörig, säger Mårten Hallberg som är klinikchef för Barn- och ungdomskliniken på Centrallasarettet i Västerås.

Han vill inte gå in på det enskilda ärendet i detalj utan tycker det är bra att det nu kommer att göras två oberoende utredningar, både av HSAN och Socialtyrelsen, som noggrant går igenom vad som hänt.

Mårten Hallberg har förståelse för att en av föräldrarna anmält händelsen och menar att det är något som kliniken får räkna med:

– Det kan jag mycket väl förstå och det måste vi vara beredda på. Vi måste kunna svara för oss, så det förstår jag.

De tre barnen insjuknade på lasarettets avdelning 69 för nyfödda sjuka och för tidigt födda barn, och fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala för intensivvård i kuvös.

Trots behandling med respirator och ett antibiotikum, som bakterien visat sig känslig för, gick barnens liv inte att rädda.

Socialstyrelsen har fått in en muntlig anmälan på det som hände på avdelning 69 i augusti. Kliniken har sedan två månader på sig att sammanställa all dokumentation som måste bifogas till den skriftliga anmälan. Den räknar man med att kunna skicka in i början av nästa vecka, säger Mårten Hallberg till P 4 Västmanland.

Elisabeth Adolfsson
elisabeth.adolfsson@sr.se

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".