västerås

Var sjunde västeråelev inte behörig till gymnasiet

Var sjunde elev som gick ut nian i Västerås i våras fick inte godkänt i kärnämnena engelska, svenska och matematik. Drygt 230 elever är därmed inte behöriga att söka till gymnasiet. Idag ska betygsundersökningen diskuteras i grundskolenämnden.

Enligt psykolog Håkan Edlund, som är den som utrett betygsresultaten, har en del elever det så jobbigt hemma att de inte orkar med kraven från skolan.

-- Det är också så att dessa elever inte gärna berättar för sina lärare hur de har det hemma. Då får de heller inte den hjälp de skulle behöva, säger Håkan Edlund till P4 Västmanland.

Håkan Edlund har utrett betygsläget de senaste 12 åren i Västerås och det har nästan alltid sett likadant ut.

Det är i stort sett samma skolor som hamnar i botten och samma skolor som alltid är bäst.

Skillnaderna mellan skolorna är stora. Bäckbyskolan, Skiljeboskolan, Apalbyskolan och Persboskolan ligger i botten, medan Fryxellska, Irstaskolan och Kunskapsskolan ligger i topp.

Av drygt 1 730 elever som gick ut i våras fick 230 av dem icke godkänt i kärnämnena matematik, svenska och engelska, vilket leder till att de inte kan läsa vidare på de vanliga gymnasieprogrammen.

Västerås stad jobbar redan med flera projekt för att hjälpa de här eleverna.

Håkan Edlund hoppas att flera skolor får fler vuxna som har tid att se till elevernas hela livssituation, just för att de ska orka med skolan:

– Det är jättebra att det finns vuxna i på varje högstadieskola som kan se, möta, lära känna och skapa relationer till ungdomar som har problem. Någon som ser hela livssituationen.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".