Dämpad bomarknad i Västerås

Det blev inte något prisras på bostäder när den ekonomiska krisen kom, som alla experter trodde. Och enligt en undersökning nyligen tror ungefär varannan svensk på ökade priser på bostäder inom ett år. Men bostadsmarknaden är fortfarande dämpad, enligt Inga Norvik på Mäklarhuset.

– Den har varit dämpad ända sedan i höstas när den finansiella krisen kom, hela hösten var ju väldigt dämpad - nästan locket på under november framförallt, säger Inga Norvik på Mäklarhuset till P4 Västmanland.

– Det vände ju efter nyåret och tog lite fart, men inte som tidigare.

Vad menar du med dämpad och tog fart, syftar du på försäljningspris eller att antalet kunder ökade?

– Tillströmningen av objekt var låg och köparna uteblev. Man visste inte och var avvaktande och det påverkade priserna, men inte alls i den utsträckning man siade om, säger Inga Norvik.

Hur har hösten startat?

– Det är fortfarande en viss dämpning på marknaden även om det säljs, men processen är avsevärt mycket längre. Går vi tillbaka ett par år så hade man kanske en annons på ett objekt med kanske två visningar och sedan skrevs kontrakt och det är ju långt ifrån hur det ser ut idag.

Vad tror du om bostadsmarknaden om ett år?

– Håller reporäntan i sig och bankräntan inte stiger så tror jag att prisbilden kommer att se gynnsammare ut ur ett säljarperspektiv, säger Inga Norvik.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se