västerås

Hovrätten fastställer dom mot jurist

Svea hovrätt fastställde i dag tingsrättens dom mot en 48-årig kvinnlig jurist från Västerås som i juli dömdes till tre års fängelse för grov förskingring. Detta efter att hon förskingrat sammanlagt 5,4 miljoner kronor av en klient med downs syndrom.

Den kvinnliga juristen var juridiskt och ekonomiskt ombud för en mamma och hennes förståndshandikappade son.

Sonen har downs syndrom och mamman var angelägen om att sonens framtid skulle vara tryggad.

Hösten 2005 dog mamman och juristen skulle då förvalta sonens förmögenhet på över sex miljoner kronor. Men istället för att ta hand om pengarna på bästa sätt, förde hon i olika omgångar över miljon efter miljon till sitt eget konto. Efter ett år hade 5,4 miljoner kronor försvunnit.

För pengarna har hon bland annat köpt ett hus, köpt en bil till sin dotter och anställt dottern som personlig assistent åt sin klient.

En 32-årig försäkringsmäklare var också åtalad i det här målet. I tingsrätten dömdes han till 1 år och sex månaders fängelse för grov förskingring och osant intygande.

Även där fastställler hovrätten tingsrättens dom.

I hovrätten yrkade åklagaren att både försäkringsmäklaren och juristen skulle dömas till längre fängelsestraff än i tingsrätten. Men hovrätten skriver att den utredning som gjorts är i all väsentligt densamma som vid tingsrätten.

Och det föranleder inte någon annan bedömning än den tingsrätten gjort vare sig i fråga om skuld eller brottsrubricering, enligt hovrätten.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se