västerås

Littorin presenterade budgeten i Västerås

Idag har arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin varit i Västerås och presenterat regeringens budget i en tid då arbetslösheten väntas stiga ytterligare, till över elva procent nästa år. Bland satsningarna i budgeten finns bland annat de redan kända tio miljarderna till kommuner och landsting och jobbskatteavdraget som ska locka fler i arbete.

– Får du mer pengar över i plånboken kan du klara att pendla lite längre. Jag utgår ifrån att alla arbetslösa vill ha ett jobb att gå till. Det kan behöva löna sig att kanske ta ett jobb som ligger lite längre bort, och det har man råd med i och med jobbskatteavdraget, säger Littorin.

– Om man ska ha råd med pensionerna framöver måste fler arbeta, pensionerna dimper ju inte ner från himlen utan bygger på skatteintäkter, enligt Littorin

Socialdemokratiske riksdagsmannen Sven-Erik Österberg säger att det finns för få jobb att söka.

– Problemet är inte att folk inte söker jobb, det finns helt enkelt för få jobb till de som saknar arbete. Vi kommer att prioritera jobbsatsningarna, en jobb budget som innebär att mera riktade yrkesutbildningar och allmäna utbildningar som ger ökad kompetens som gör att man kan ta jobb när konjunkturen vänder, säger Sven-Erik Österberg.

– Men det allvarligaste med skattesäkningarna är den stora orättvisan mot pensionärerna som nu blir bestraffade med en särskild pensionärskatt som regeringen i detta läge väljer att öka skillnaderna emellan, det tycker jag är upprörande, säger Sven-Erik Österberg, Socialdemokraterna.