Västerås

Jobbsatsning för unga

Det är arbetsgivarnas behov av arbetskraft som ska styra Västerås stads satsning att minska ungdomsarbetslösheten. Några av ortens största arbetsgivare som ABB, Bombardier, Westinghouse, ICA och Pro Aros har sagt sig vara villiga att erbjuda de arbetslösa unga praktik och utbildning.

Björn Nordén från "Jobba i Västerås" håller i satsningen och att utgå från företagens behov tror han kan ge resultat.

– Vi ser inga begränsningar i slutändan på hur många ungdomar vi kan ta in. Lika många jobb som det kommer att finnas lika många ungdomar ska vi ta in, säger Björn Nordén.

Även arbetsförmedlingen och Mälardalens Högskola kommer att finnas med i satsningen som idag omfattar 1 800 arbetslösa unga mellan 18 och 24 år. Det som de arbetslösa erbjudas är bland annat utbildning och praktik.

Men Hampus Bengtsson 20 år tycker att satsningen är för inriktad på industrisektorn:

– Man erbjuder jobb först och främst inom industri, om man ska dra det över en kam alltihopa. Det är ingenting för mig, säger Hampus Bengtsson som väntar på ett besked om en officersutbildning.

Mer positiv till satsningen är Sara Linna 19 år som tror att samarbetet kan leda till något bra:

– Jag tycker att det verkar bra att vi ska samarbeta, mellan jobb, högskola och arbetsförmedlingen, allihopa. Alla samarbetar tillsammans så att man först kan gå ut i praktik och om företagen behöver något så kan man utbilda sig specifikt till det. Att sommarjobba och få praktik medan man utbildar sig, det är jättebra, tycker Sara Linna.

Ett led i Västerås Stads satsning för att minska ungdomsarbetslösheten är att även ge de som är med i projektet stöd.  Men frågan är vad det finns för strategier för att bryta invanda könsmönster och att få exempelvis killar att söka jobb inom vård och omsorg:

– Väldigt enkel strategi. Det är att vi tror att killar också är intresserade av vårdsidan, vi tror att tjejer är intresserade av tekniksidan. Genom att berätta som det är, inte dölja något, utan berätta att här finns det jobb så kommer de unga att välja rätt säger Björn Nordén.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista