arboga

Arboga toppar lista över biblioteksutlån

Arboga toppar länsstatistiken för antalet biblioteksutlån, i snitt 12 lån per invånare under 2008. Det visar siffror från Svensk Biblioteksförening. Det är också väntat enligt bibliotekschefen i kommunen.

I Arboga verkar också utlån till barn vara förhållandevis vanligt, och så har det också sett ut de senaste fyra åren. Eva Petri är bibliotekschef i Arboga och hon bekräftar att fenomenet inte är nytt.

– Det här är ju inte något alldeles nytt, sedan gammalt vet vi att arbogaborna är duktiga på att använda sitt bibliotek och det är väldigt kul att det håller i sig, säger hon.

Varför ligger utlåningen på en så hög nivå?

– Det beror på många saker, men man kan väl säga att de små kommunerna är duktiga på att låna ut böcker. Det är lättare att samarbeta med skolan, studieförbunden och äldreomsorgen eftersom man känner varandra. Vi gör ungefär vad andra bibliotek gör men eftersom vi är små och har en kompetent och engagerad personal så kan vi säga att vi är med hela tiden, från vaggan till äldreboendet. Vi går vid sidan av arbogaborna och erbjuder våra tjänster, det är så vi försöker arbeta, säger bibliotekschef Eva Petri till P4 Västmanland.

Är det framgångskonceptet, att man ska ha nytta av biblioteket hela livet?

– Ja, det tror jag. Vi jobbar ju jättemycket med barn tillsammans med skolan och BVC. Sedan är det ju ofta så att yngre människor inte känner så stort behov av vad vi har att erbjuda, men när man sedan själv får barn och vidareutbildar sig och får mer fritid kommer folk tillbaka till oss. Så är det på de flesta bibliotek och hos oss i kanske högre utsträckning, säger hon.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se