Ishockey

Få elitspelare från Västmanland

I dagarna så drar elitserien i ishockey igång sin säsong. Men trots att Västmanland har stora hockeytraditioner så är elitserien nästan befriad från influenser från länet.

Av knappt 300 spelare så finns det bara en med västmanländsk moderklubb.

– Det är illa och inte bra för rekryteringen att Västmanland inte fått fram fler elitspelare, säger Thomas Sjögren hockeykonsulent på förbundet.

Färjestads Dragan Umicevic från Köping är den ende västmanlänningen i årets elitserie. Och av hockeyallsvenskans alla spelare så finns det bara två stycken, om vi då bortser från VIK Hockeys sex västmanlänningar i truppen.

Visserligen så har supertalangerna Patrik Berglund och Mikael Backlund plockats fram under de senaste åren. Men enligt Thomas Sjögren är dom exeptionella som gått direkt till NHL och han anser att det krävs ett hårt arbete för att få fram en bredare topp av talanger.

– Vi måste vara tydliga med att VIK måste vara ledande i länet plus att de andra föreningarna måste ställa upp och skicka sina talanger till stan.

– Sen tror jag också att man som förening måste ta hänsyn till att det tar bara två år för supertalanger som Berglund och Backlund att bli elitspelare, men för de "vanliga" talangerna tar det upp till sex år och där har vi idag inget att erbjuda, säger Thomas Sjögren.

Han är också kritisk till intresset hos de västmanländska hockeyklubbarna när det gäller att utbilda tränare.

– Tyvärr så måste jag säga att både VIK och övriga klubbar är dåligt representerade på de centrala utbildningar som vi håller i och det är inte bra för det är där som man kan ta del av det som finns när det gäller utbildning.

Göran B Lundberg är ansvarig på hockeygymnasiet i Västerås och han är också överraskad att inte länet fått fram fler elitspelare.

– Om Backlund och Berglund inte dragit till NHL så hade de spelat i elitserien, men utöver det så är det kanske inte chockerande men det känns i alla fall inte bra.

– Vi som jobbar med hockey i Västmanland får definitivt rannska oss själva även om vi är ett litet distrikt.

P4 Västmanlands hockeyexpert Curre Lundmark har sin bestämda åsikt varför det blivit så här.

– Det är ett ledarproblem. Västmanland har talanger men jag tycker att det stora intresset saknas från dels Västerås IK:s sida men framför allt från klubbarna ute i länet.

Rent konkret, hur ska man göra för att få till ett samarbete i länet?

– För det första måste Västerås IK bestämma färdriktning om man vill bli ett elitlag eller fortsätta vara ett allsvenskt topplag. VIK måste räcka fram en hand och bjuda in Västmanlands övriga klubbar och även Enköping till en samverkan.

Har vi för höga krav eller borde Västmanland få fram fler talanger?

– Vi har haft många förebilder som när de kommit under rätt ledning fått framgångsrika karriärer. Kraven ska vara högt ställda, men de är absolut inte för högt ställda.

Johan Bengts
johan.bengts@sr.se