HALLSTAHAMMAR

SD får partistöd trots tomma stolar

Hallstahammar var den kommun i länet där Sverigedemokraterna fick flest röster i förra valet. Partiet fick två mandat men kunde bara besätta en av platserna. Trots det får partiet över 120 000 kronor i partistöd för de tre senaste åren. Men nu kommer reglerna att ändras.

– Alla i partier som finns med i vårt fullmäktige får enligt våra regler dels ett grundstöd på 10 000 kronor per parti, och sedan får man en fördelning per mandat, säger Catarina Pettersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Hallstahammar. 

Sverigedemokraternas ena representant i Hallstahammar hann endast med ett fåtal möten innan han flyttade från kommunen.

Jan Björklund, som varit med en mandatperiod tidigare, var på sammanlagt sex möten under de två åren 2007 och 2008. Därefter har han av privata skäl tagit politisk "time out", så under 2009 har partiets båda stolar gapat tomma. 

Vad händer då med det partistödet? Ja, det mesta ska gå till att värva nya, mer aktiva medlemmar i Hallstahammar.

– Vi ska försöka värva medlemmar där när vi har fått fram besluten på hur politiken ska se ut inför valet. Sedan är tanken att vi ska gå ut på gator och torg och berätta om det och försöka få folk att engagera sig också, säger Peter Malmström från Västerås som är distriktsordförande för Sverigedemokraterna. 

Kommer ni att kunna besätta platserna framöver, om ni får röster? 

– Det är absolut vårt mål, säger Sverigedemokraternas Peter Malmström. 

Men det ska inte gå att kvittera ut partistöd för ytterligare en mandatperiod, utan att ha folk. 

– Då tycker vi heller inte att man ska kunna få sina pengar. Men med de regler vi har idag kan vi inte hålla inne pengarna. Det enda vi kan göra är att se över de här reglerna och skriva om dem, helt enkelt, säger socialdemokratiska kommunalrådet Catarina Pettersson i Hallstahammar. 

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se