Västerås, Fagersta

Västerskolan igång - debatten fortsätter

Det har varit skolstart på Västerskolan på Bäckby i Västerås. På skolan märks inte mycket av de frågetecken som fortfarande inte är uträtade. Bland annat utreder Svenska Kyrkan om en församling kan driva skola, och dessutom i en annan kommun.

Det är Västanfors församling i Fagersta som står bakom skolan Skolstarten i augusti föregicks av en lång diskussion om det var rätt att en kyrklig församling i Fagersta ska driva grundskola i Västerås.

Bland annat håller Svenska Kyrkan på med en utredning som ska ge svar på frågan vad en kyrklig församling kan ägna sig åt. Det finns röster som menar att en församling ska enbart ägna sig åt religiös verksamhet och inte driva skolor, bensinmackar, matbutik eller annat icke-religiöst. Svaret på den utredningen väntas i oktober.

- Jag har inte behövt hantera den diskussionen. Mitt uppdrag har varit att starta en jättebra högstadieskola och jag har fått ägna mig åt att rekrytera personal och elever och fundera pedagogik. Och det har jag gjort, säger Nina Ericsson, rektor på Västerskolan.

På skolan går i dag 53 elever. Man kan ta emot max 160 elever, men dit når man tidigast om några år. Eleverna verkar trivas bra i början av terminen, i alla fall de som P4 Västmanland pratar med:

- Det är otroligt bra. Väldigt bra. Det enda man saknar är skåpen, men de kommer den här veckan. Det sa de i och för sig förra veckan också, skrattar Elin Wahlstedt, Ingrid Olsén, Amanda Scott och Madeleine Karlsson.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se