Västerås

Arbetslösa sköter jobbmässa åt Arbetsförmedlingen

Arbetssökande praktikanter ska sköta Arbetsförmedlingens rekryteringsmässa i oktober.

Det får kritik - både från anställda och från facket.

Men chefen för Arbetsförmedlingen i Västerås, Kauko Leppälä, ser inga problem med att ta in arbetslösa praktikanter.

Den 21 oktober ordnar Arbetsförmedlingen i Västerås en rekryteringsmässa i samarbete med Eskilstuna. Under mässan får företag och utbildare möjlighet att visa upp sig.

I år är det första gången som rekryteringsmässan ska skötas av praktikanter, som alla är arbetssökande. Under den fyra månader långa praktiken  har de fyra praktikanterna aktivitetsstöd.

Då beslutet togs i den lokala samverkansgruppen reserverade sig facken, SACO och ST.

Men Kauko Leppälä, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Västerås, säger att frågan behandlats central och att det inte är några problem:

– Vi har ändå tagit beslutet att ta in det här, därför att man centralt i vår myndighet har förhandlat med samtliga fack att det här är en okej lösning att göra. Därför stödjer vi oss på det.

Arbetsförmedlingen förmedlar ju praktikplatser till arbetssökande. Det omgärdas med regler, som att man ska ha handledning och inte utföra ordinarie arbetsuppgifter. Kommer man inte att göra det i det här fallet?

– Nej, jag tycker inte det, säger Kauko Leppälä.

– Det är klart att det här med att ta kontakt med arbetsgivare ingår ju i en arbetsförmedlares normala vardag. Fast just i den här situationen, där vi var där vi har väldigt knappa resurser i och med arbetsmarknadsläget, så tyckte vi att det här var en bra lösning.

Men internt och även från fackligt håll är man alltså kritisk.

Som praktikant ska man gå brevid och ta del av allt det som en Arbetsförmedlare normalt sett gör, enligt en av de anställda, som vill vara anonym.

Men Kauko Leppälä förstår inte kritiken:

– Nej, jag kan faktiskt inte det. Det här har vi klarat av internt och då blev det såhär, säger Kauko Leppälä till P4 Västmanland.

Beslutet att ta emot praktikanterna togs i juni, före beslutet att Arbetsförmedlingen skulle få mer pengar.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se