1 av 4
Carina Sandor. Foto: SR.
2 av 4
Sali Azran har koll på politikernas gastronomiska preferenser.
3 av 4
Skatten höjdes med 50 öre.
4 av 4
Centralskolan står högt på den politiska dagordningen.
SKINNSKATTEBERG 8 OKTOBER

Politisk maktstrid har satt spår

Det har varit en turbulent tid i Skinnskatteberg sedan valet 2006. Då tog en allians av borgerliga partier över den lokala makten, för första gången någonsin. Men under mandatperioden började maktstriderna. När utbrytarpartiet Skinnskattebergsdemokraterna sedan bytte sida fick Skinnskatteberg åter ett rött styre.

Maktkamp är bara förnamnet på händeseutvecklingen i Skinnskatteberg. 

Efter valet 2006 fick den borgerliga alliansen makten, med kommunalråd Carina Sandor i spetsen. Det politiska livet flöt på utan större drabbningar fram till en budgetomröstning 2008. Då spelade Skinnskattebergsdemokraterna en viktig roll. De var tidigare kamrater med alliansen, men lämnade i maj samarbetet, då de inte tyckte borgarna lyssnade och bjöd in dem ordentligt.

Budgetomröstningen slutade med att skatten höjdes med en 50-öring och Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans med Skinnskattebergsdemokraterna körde över den styrande alliansen.

Efter denna förlust för alliansen menade det socialistiska blocket att borgarna skulle lämna ifrån sig makten, men alliansen vägrade och maktstriden var i full gång.

När P4 Västmanland besökte Skinnskatteberg hördes ganska många kritiska röster.

– Det har inte alls varit bra med de här maktstriderna.

– Det är vi folket på stan som är förlorarna.

– Jag tycker det är dåligt för Skinnskatteberg. Jag tycker vi hade en bra majoritet för dom hade ett bra driv.

– Har man inte makten får man väl lämna den till de som ska ha makten. Sedan kan inte jag svara på om det gått rätt till eller inte, men tydligen har det gjort det eftersom det blev ett byte.

Lars Andersson, Socialdemokrat och numera kommunalråd, säger till P4 Västmanland att det ändå var värt att strida, även om det tog mycket kraft. Lars Andersson anser att de hade legitimitet för att ta över bland annat kommunalrådsposten.

- Efter mycket om och men avgick alliansen frivilligt, säger Lars Andersson.

Vanja Leneklint, ordförande i Folkpartiet i Skinnskatteberg, säger att det var en jobbig tid under maktkampen. Hon säger också att hon tyckte alliansen skötte kommunen mycket bra under de tre år som de satt vid makten.

Sune Larsson är ordförande i Skinnskattebergsdemokraterna, alltså det parti som bytte sida från alliansen till vänstersidan. Han säger att det var svårt att samarbeta med borgarna för att kommunikationen mellan Skinnskattebergsdemokraterna och alliansen fungerade alldeles för dåligt. Sune hävdar att samarbetet med vänsterblocket fungerar mycket bättre samt att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lyssnar mycket mer på dem.

Vilka är då vinnare och förlorare i den här maktkampen, frågade vi några Skinnskattebergsbor.

– Carina Sandor fick ju gå, och jag tycket det var ganska synd för hon var en bra kvinna.

– Det var mycket bättre när alliansen hade makten.

– Den nya vänstermajoriteten har gjort det bra och de har satt ner foten.

– Många med mig tycker det är dags för en riktig förändring.

Hur ser då politikerna själva på det stöd de har bland väljarna?

– Vi har ett brett stöd för det vi gör nu, säger Lars Andersson (S).

– I början kunde jag höra upprörda röster om att politikerna borde hålla sams men det har ändrat sig och folk förstår att något stort är på gång, säger Sune Larsson, Skinnskattebergsdemokraterna.

 – Jag får fortfarande stödjande ord, stå på er, säger de…Det är snart ett nytt val, säger Vanja Leneklint (FP).

När politikerna pratar om de viktigaste frågorna inför framtiden säger alla att skolan och ekonomin är de frågor som ligger närmast till hands att diskutera.

Ekonomin är ansträngd i Skinnskatteberg och kommunen ligger år 2009 sju miljoner kronor back.

Tidigare i år lades den nya majoriteten ned Heds skola för att spara pengar men istället måste nu eleverna gå i skola i Köpings kommun.

Även vissa elever i de norra kommundelarna väljer annan kommun för sin skolgång, nämligen Fagersta. Men nu har ett utvecklingsarbete tagit fart på Centralskolan i Skinnskatteberg, och det är något som behövs, menar några elever.

– Just nu är det väldigt rörigt men den nya rektorn har inför nya hårdare regler så det kommer bli bra framöver, säger eleverna.

Som avslutning besökte P4 Västmanland pizzerian i Skinnskatteberg för att diskutera mat och politik.

Pizzabagare Sali Azran menar att både kommunalrådet Lars Andersson och det förra kommunalrådet Carina Sandor är trevliga och snälla kunder.

Sali kunde dessutom avslöja att Lars Andersson tycker mycket om pytt i panna och att Carina Sandor är förtjust i kebab.

Terje Lund
terje.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista