Västerås

(V) vill utreda gratisprogram

Västerås stad ska utreda hur mycket pengar som kan sparas om staden går över till programvara med öppen källkod. Det föreslår Vänsterpartiet i en motion till kommunfullmäktige.

Vasiliki Tsouplaki (V) tror att det finns många kronor att spara.

– Nu när vi har dålig ekonomi kan det här vara någonting att titta på. Det är ett enkelt sätt att få en billigare verksamhet, säger hon.

Enkelt uttryckt är programvara med öppen källkod samma sak som gratis licensfri programvara, till exempel finns det flera licensfria ordbehandlingsprogram. Det finns också hela operativsystem som har öppen källkod. 

I dag betalar Västerås stad många miljoner varje år i licenspengar för operativsystem och programvara.

– Så fort en skola eller ett äldreboende har en dator som används dagligen betalar Västerås stad licenspengar. Det blir mycket pengar om man tänker på hur många arbetsplatser i kommunen som har datorer, säger Vasiliki Tsouplaki

Hur mycket Västerås stad skulle spara finns det inga beräkningar på. Men Kristinehamns kommun, som har 16 000 invånare, sparade fyra miljoner kronor under ett år när de gick över till öppen källkod.

Under torsdagseftermiddagen ska kommunfullmäktige ta ställning till Vänsterpartiets motion.

Staffan Andersson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".