Peter Englund, Svenska akademiens ständige sekreterare, meddelar att Herta Müller får årets Nobelpris i litteratur. /Foto: Anders Wiklund/SCANPIX/
sala

"Hon fanns inte ens på kartan"

Idag presenterades årets Nobelpristagare i litteratur. P4 Västmanland var på plats i en bokhandel i Sala där man hade knäppt på radion. Men inte många i bokhandeln visste något om Herta Müller...

Stefan Andersson, bokansvarig i bokhandeln, tror att Herta Müller nog var ett bra val, men att hon inte är en författare som är känd i bokbranschen i någon större omfattning ännu.

Kommer hon att kunna bli det då?

– Ja, det tror jag säkert. Det ligger närmare vårt språkområde också så att det kanske på det sättet är lite lättare att ta till sig, säger Stefan Andersson.

Var Herta Müller en av dina toppkandidater inför det här?

– Nej, hon fanns inte ens på kartan för mig. Jag vet just ingenting om henne och det är det som är lite pinsamt, säger Staffan Andersson till P4 Västmanland.

Herta Müller är en tyskspråkig författare från Rumänien, men numera bor hon i Berlin. Det som syns mest i hennes författarskap är berättelser om livet i det kommunistiska Rumänien, där hon utsattes för både förföljelse och förtryck.

Stefan Andersson behöver nog inte skämmas så mycket för att han inte känner till Herta Müller. Kunderna i bokhandeln verkar inte heller känna igen pristagerskan:

– Jag heter Ingrid Fagerström och jag känner inte till henne alls.

Tror du att du kommer läsa något av henne nu?

– Ja, jag brukar försöka läsa nobelpristagare när de blir utsedda.

Kristina Österberg är också inne i bokhandeln, och inte heller hon har hört talas om den nya nobelpristagerskan. Även hon brukar försöka läsa böcker av prisade författare, men det är inte bara för att det är så bra böcker.

– Det kanske inte är någon som är direkt bra så där, men man läser dem bara för att man ska ha läst dem, ler Kristina Österberg.

Ida Nilsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".