FAGERSTA

Borgerlig allians satsar på trendbrott

I Fagersta formerar sig nu den borgerliga oppositionen för att försöka locka åtminstone några av de närmare 60 procent som lagt sin röst på Vänsterpartiet och Stig Henriksson. Men något maktskifte vågar man inte hoppas på. Det handlar snarare om att bryta en trend, menar den borgerliga alliansen.

De borgerliga partierna i Fagersta jobbar numera som en allians, även om man inför valet går fram som enskilda partier. Men alla har samma målsättning när det gäller kampen mot det dominerande Vänsterpartiet.

– Målet är att få ner Vänsterpartiet under 50 procent. Det är målet, åtminstone för Centern, säger Monika Andersson.

Ett maktövertagande, så högt siktar ni inte än?

– Nej, det gör vi inte. Det är svårt att slåss mot Stig Henriksson, för ingen i vårt parti har en så stark person som Stig, säger Monika Andersson, Centerpartiet.

Vad gäller för Moderaternas del, Jan Johansson. Har ni någon sådan att skicka fram? Är det du?

– Ja, just nu är det jag som är ordförande så det blir väl i sådant fall det. Men vi får se tiden an. Vi får ju många nya medlemmar, även kvinnor. Vi får väl mäta nu i valet hur det kommer att se ut, säger Jan Johansson, Moderaterna.

Idag har den borgerliga alliansen tillsammans sex mandat. Det är en bit kvar?

– Ja, onekligen. Det är ju en liten uppförsbacke just nu då, men som Monika antydde så handlar det om att få ner vänstern under 50 procent. Det är dit vi siktar till att börja med, säger Jan Johansson, Moderaterna.

Kristdemokraternas Nils-Rune Lundén pekar på hur annorlunda Fagerstaborna röstat lokalt jämfört med på riksnivå. Så här röda är man egentligen inte, menar han.

– Kan vi komma med ett klart budskap om vad vi vill i Fagersta och övertyga alliansens, eller de borgerliga väljarna, som normalt röstar i riksdagspolitiken, att även rösta på sitt parti lokalt, då är det ingen som helst svårighet att få ner Vänsterpartiet under 50 procent. Det är jag helt övertygad om. Då bryter vi den här trenden, säger Nils-Rune Lundén, Kristdemokraterna.

Monica Elfström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".