köping

Stadsbussar i Köping dras in

Kommunstyrelsen bestämde igår att stadslinjerna 5 och 6 dras in från och med nästa tidtabell. Orsaken är att för få åker och att kommunen måste spara.

Men beslutet var inte enhälligt. Centerpartisten Jenny Adolphson reserverade sig.

– Jag vill ha bussarna kvar, jag tänker på de familjer som inte har någon bil och de äldre som är för friska för att få färdtjänst, och pendlare som inte tar sig till stationen, säger Jenny Adolphsson gruppledare för (C) i Köping.

Kommunalråd Roger Eklund (S) röstade för att bussarna ska bort.

– Mot det här besparingsförslaget på bussarna låg ett förslag om att spara 800 000 kronor på fastighetsunderhåll av skolor och förskolor och vi ser redan idag att vi skulle behöva utöka underhållet på skolor och förskolor, säger han.

– När man då säger ja till att ha bussarna kvar, som Jenny Adolphsson, så innebär det att man låter barnen bli lidande av att man inte får samma utveckling på de här lokalerna som vi skulle vilja, säger Roger Eklund till P4 Västmanland. 

Hur ska man göra då om man inte har egen bil?

–  Det är väldigt få som åker buss och det som vi gör istället är att se om det finns andra alternativ till buss och om man eventuellt kan införa anropsstyrd trafik. Men tyvärr idag så är det i snitt 3,14 personer som åker per buss och vi subventionerar varje resa med 76 kronor, säger Roger Eklund.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".