1 av 2
Bengt Lindgren (S)
2 av 2
Vilhelminaparken kan bli plats för ett kulturhus. Foto: SR.
FAGERSTA

Delade åsikter om nytt kulturhus

I Fagersta vill styrande Vänsterpartiet bygga ett helt nytt kulturhus i centrum. De borgerliga partierna är försiktigt positiva men Socialdemokraterna säger blankt nej och vill att frågan ska avgöras genom folkomröstning i samband med valet nästa höst.

– Vi är väldigt skeptiska till att satsa så mycket pengar i en liten stad. Vi tycker det är bättre att satsa på föreningslivet istället för på ett hus. Det är som jag brukar säga; ja till kultur men nej till hus, säger Bengt Lindgren, ordförande för Socialdemokraterna i Fagersta. 

– Jag tycker man kan göra det samma dag, på valdagen, att man har en blankett i samband med vanliga valet, säger Bengt Lindgren. 
Under året har skisser och idéer
kring kulturhuset ställts ut för att få in synpunkter från Fagerstaborna. Något politiskt beslut är alltså inte taget. Och samtidigt som Socialdemokraterna säger nej så säger de borgerliga partierna, som vill få ett levande centrum, ja, men med vissa reservationer.

 

– Vi får väl se hur det ser ut, vad det kommer att bli och hur stort det kommer att vara. Vi har ju vissa grupper som absolut ska vara kvar i sina lokaler, till exempel Norrby teater, säger Monika Andersson, Centerpartiet. 

Jan Johansson, Moderaterna, företräder den borgerliga alliansen. 

– Än så länge har vi inte sagt nej till kulturhus i alla fall. Vi tycker nog att man kan driva frågan vidare, säger Jan Johansson, ordförande för Moderaterna i Fagersta. 

Stig Henriksson (V) tycker att ett kulturhus är viktigt för framtiden.

– Vi har väldigt stora anläggningar för idrott, men vi har varit dåliga på kultursatsningar och det har både med jämställdhet och framtida utveckling att göra. Jag tror det behövs, säger Stig Henriksson.

Vad säger då Fagerstaborna? Åsikterna är blandade. 

– Ja, jag tycker det gjort ett bra arbete, det förslag som finns. 

– Inte i Vilhelminaparken. Nej, absolut inte. 

– Jag skulle också rösta för en annan placering. 

– Hellre en ungdomsgård. Men om det blir en ungdomsgård i kulturhuset är det bra. Då får ju ungdomarna all kultur som behövs.

Monica Elfström
nyheterna.vstm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".