Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fagersta 15 oktober

Oppositionen gillar Henrikssons politik

Publicerat torsdag 15 oktober 2009 kl 13.00
1 av 5
Borgerlig allians optimistisk trots underläge. Foto:SR.
2 av 5
Många vill vara med och utforma framtidens Fagersta. Foto/SR.
3 av 5
Bengt Lindgren
4 av 5
Svårslaget kommunalråd
5 av 5
Kanske privat tjänst

I Fagersta formerar sig nu den borgerliga oppositionen för att försöka locka åtminstone några av de närmare 60 procent som lagt sin röst på Vänsterpartiet och Stig Henriksson. Samtidigt känner både borgerliga partier och Socialdemokrater igen Vänsterpartiets politik som sin egen.

Något maktskifte vågar den borgerliga alliansen inte hoppas på. Det handlar snarare om att bryta en trend.

– Målet är att få ner Vänsterpartiet under 50 procent. Det är målet, åtminstone för Centern, säger Monika Andersson.

Ett maktövertagande, så högt siktar ni inte än?

– Nej, det gör vi inte. Det är svårt att slåss mot Stig Henriksson, för ingen i vårt parti har en så stark person som Stig, säger Monika Andersson, Centerpartiet.

Vad gäller för Moderaternas del, Jan Johansson. Har ni någon sådan figur att skicka fram? Är det du?

– Ja, just nu är det jag som är ordförande så det blir väl i sådant fall det. Men vi får se tiden an. Vi får ju nya medlemmar, även kvinnor. Vi har ju 50-50 i vår styrelse. Det är ju många som kommer in och aspirerar på att ta över. Vi får ju mäta nu i valet hur det kommer att se ut, säger Jan Johansson, Moderaterna.

Idag har den borgerliga alliansen tillsammans sex mandat. Det är en bit kvar?

– Ja, onekligen. Det är ju en liten uppförsbacke just nu då, men som Monika antydde så handlar det om att få ner vänstern under 50 procent. Det är dit vi siktar till att börja med, säger Jan Johansson, Moderaterna.

Partierna har också enskilda målsättningar. Folkpartiet, till exempel, hoppas på mer än en fördubbling av mandaten - eller mandatet.

– Ja, att ta några fler i alla fall och utöka personkretsen av de väljare som väljer Folkpartiet, säger Anita Lilja Stenholm, ordförande för Folkpartiet i Fagersta.

Folkpartiet i Fagersta har ett mandat idag. Vad siktar ni på?

– Ja, tre eller fyra, kanske, säger Anita Lilja Stenholm.

Kristdemokraternas Nils Rune Lundén pekar på hur annorlunda Fagerstaborna röstat lokalt jämfört med på riksnivå. Så här röda är man egentligen inte, menar han.

– Kan vi komma med ett klart budskap om vad vi vill i Fagersta och övertyga alliansens, eller de borgerliga väljarna, som normalt röstar i riksdagspolitiken, att även rösta på sitt parti lokalt, då är det ingen som helst svårighet att få ner Vänsterpartiet under 50 procent. Det är jag helt övertygad om. Då bryter vi den här trenden, säger Nils-Rune Lundén, Kristdemokraterna.

Frågan är vilket genomslag ens ett riktigt kraftigt trendbrott skulle få på den lokala politiken i Fagersta. De olika politiska partierna har en ovanligt samstämmig syn på den politik som majoritetspartiet Vänsterpartiet står för.

– När man är ute i länet och träffar andra då frågar de hur det kan vara så lugnt i politiken Fagersta, jämfört med Skinnskatteberg och Norberg. Det är väl inte så svårt, säger jag, för här förs det ju en borgerlig politik, säger Monika Andersson, Centerpartiet.

Bengt Lindgren är ordförande för Socialdemokraterna i Fagersta. Han ser också stora likheter med sitt partis politik.

– Den är väldigt nära Socialdemokraternas. Det var ju Socialdemokraterna som la grunden till hans (Stig Henriksson, redaktionens anmärkning). Han körde bara vidare på den. Det har ju varit små stridigheter egentligen, om själva budgeterna, säger Bengt Lindgren.

Men det skiljer ändå ibland, som när det gäller frågan om privatisering av hemtjänsten.

– Vi är emot framförallt av ideologiska skäl. Vi tycker det är helt fel att man ska låta skattepengar gå till vinstintressen hos privata företag. Det är bättre att man förbättrar verksamheten själva inom kommunen, både kvalitativt eller ekonomiskt så att vinsten går tillbaka till vården av de äldre, säger Bengt Lindgren, Socialdemokraterna.

De borgerliga partierna välkomnar möjligheten till kundval inom hemtjänsten.

– Det är en värdegrundsfråga. Det är väldigt viktigt att de äldre får avgöra vilken form av hemtjänst de ska ha, och hur den ska utföras och av vem, säger Anita Lilja Stenholm.

Men i en sådan här lokal sakfråga skiljer det inte så mycket mellan Vänsterpartiet och den borgerliga alliansen?

– Nej, kanske inte i själva utförandet men i processen skiljer det ganska mycket.

Du tycker att det gått litet trögt?

– Mycket trögt, säger Anita Lilja Stenholm, Folkpartiet.

Kristdemokraternas Nils-Rune Lundén går ett steg längre. Han menar att kundval inom hemtjänsten egentligen är ett borgerligt förslag, som tidigare röstats ned.

– Nu föredrar Vänsterpartiet som styr precis samma fråga. Vem var det som började, säger Nils-Rune Lundén.

Men är du inte nöjd då?

– Jo, jag säger ju det. Vi är nöjda men...

Du vill ha litet äran av det?

– Ja, jag tycker till exempel att Fagerstaborna ska kunna veta och förstå vilka som ligger bakom vissa frågor, inte bara att Vänsterpartiet som styr kommer med en del saker.

– Om vi för ut öppet vad vi vill då kommer Fagerstaborna att förstå varifrån en hel del idéer kommer och det är det vi kommer att vinna på, säger Nils-Rune Lundén, Kristdemokraterna.

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".