Foto: Fredrik Hallgren vid Stiftelsen kulturmiljövård

Höjda ögonbryn efter benfynd

Ett team arkeologer från Stiftelsen kulturmiljövård i Västerås har hittat en bit av ett lårben från en stenåldersmänniska vid en utgrävning i Motala. Fyndet är ovanligt och tros vara mycket gammalt.

– Det är ett väldigt sällsynt fynd av ett lårben från en människa som uppskattas vara omkring 9 000 år gammalt enligt en preliminär datering, och att man hittar så gamla kvarlevor är ovanligt i Sverige, säger projektledaren Fredrik Hallgren till P4 Västmanland.

I vilket skick är benet?

– Det är ungefär 20 cm långt och man ser tydligt att det är ett ben, ledkulan är kvar och så finns det även en bit av rörbenet. På ytan är det sprucket. Det är lite mjukt, men inuti verkar benet vara bättre bevarat och det inger förhoppningar inför de analyser som ska göras, säger Fredrik Hallgren.

– Det ska genomföras en serie tester nu på ett arkeologiskt laboratorium på Stockholms universitet där man t ex hoppas få fram vad den aktuella personen har ätit.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".