västmanland

Hög utbildning = god hälsa

Det finns stora skillnader i hur västmanlänningarna mår. Generellt sett så mår högutbildade bättre än lågutbildade, visar en färsk rapport från organisationen Sveriges kommuner och landsting.

– Gapet mellan dem som har hög utbildning och låg utbildning trodde vi skulle försvinna med tiden, men det har inte gjort det. Man kan snarare se att det ökar och det är inte bra, säger Hans Dahlman, länsstrateg för folkhälsa på Västmanlands kommuner och landsting, VKL.

Kan du ge exempel?

– Man kan till exempel se att de med kortare utbildning röker i större utsträckning än de som har längre utbildning. Så ser det ut med nästan alla levnadsvanor.

– Fysisk aktivitet är samma sak. Man rör sig i mindre utsträckning om man har kortare utbildning, säher Hans Dahlman till P4 Västmanland.

Rapporten "Öppna jämförelser av folkhälsa" presenteras av Sveriges kommuner och landsting, Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet. Den visar hur det står till med den svenska folkhälsan.

Med bland annat registerdata och enkäter som grund har man jämfört svenskarnas levnadsvillkor, levnadsvanor och hälsoeffekter.

I jämförelsen hur det står till med hälsan i olika län, hamnar Västmanland på medelplats. 

– Det finns några faktorer som är bättre och några som är sämre. Många fall av lungcancer gör ju att vi ligger långt ner där, medan allmänt upplevt välbefinnande lägger oss på övre halvan istället, säger Hans Dahlman.

Folkhälsorapporten kommer nu att användas som ett stöd och underlag för arbetet mot en bättre folkhälsa. Bland annat har VKL, länsstyrelsen, landstinget och länets kommuner kommit överens om en länsstrategi för folkhälsoarbetet i Västmanland.

– Vi måste ta och titta på de personer som mår sämst ur ett hälsohänseende. Kan man lyfta de grupperna så skulle vi åstadkomma otroligt mycket, säger Hans Dahlman, strateg för folkhälsoarbete på Västmanlands kommuner och landsting.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".