skinnskatteberg

Extrapengar går till socialbidrag

De nya pengar som landets kommuner är lovade av regeringen kommer i första hand att gå till försörjningsstöd, det som tidigare kallades för socialbidrag. Det visar den enkät om läget i kommunerna som Ekot har gjort. Skinnskattebergs kommun får drygt tre miljoner extra av staten nästa år; nästan två av dem går direkt till socialbidrag.

I Skinnskatteberg har försörjningsstödet ökat med nästan 70 procent den senaste tiden.

22-årige Stefan Andersson är uppväxt i Skinnskatteberg och har varit bidragsberoende i många år.

– Fyra, fem år kanske. Ja, mer kanske. Från jag var 16 ungefär fram tills jag var 22.

Vad var förklaringen till det?

– Ingen utbildning, hoppade av bygg efter ett år och sen, ja det är svårt att få jobb. Så då var man ju tvungen att få pengar någonstans. Då blev det soc.

Hur vanlig är din situation här i Skinnskatteberg?

– Jag tror att den är väldigt vanlig. Det verkar så i alla fall. Det är väldigt många som går på soc och får bidrag genom dem. Det finns inga jobb. Det är Kanalfläkt och sen finns inte så mycket mer.

Efter många år i bidragsberoende har Stefan Andersson nu fått ett arbetsmarknadsjobb i en idrottshall och han planerar av komplettera sin skolgång för att kunna bli rörmokare.

Ekot har frågat landets kommuner om deras ekonomi och bilden är dyster på många håll.

För några veckor sedan lovade regeringen att öka statsbidragen till kommunerna med sju extra miljarder för nästa år.

Mer än hälften av samtliga kommuner som svarat på enkäten säger att de här pengarna i första hand ska gå till ekonomiskt bistånd, där just försörjningsstödet är den dominerande posten.

Skinnskatteberg med sina 4 700 invånare får drygt tre miljoner extra i statsbidrag för nästa år. Nästan två av de miljonerna går direkt till ökade kostnader för försörjningsstödet.

Det första halvåret i år ökade utbetalningarna i kommunen med 69 procent jämfört med samma period 2008. Från 2,5 miljoner till 4,2 miljoner på årsbasis, enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Lars Andersson.

– Det är en del unga vuxna som redan tidigare inte har varit riktigt inne på arbetsmarknaden, som kanske har haft tillfälliga jobb, men som nu under den här perioden har varit helt utanför arbetsmarknaden. Det är även några familjer som är drabbade av det här med utförsäkringar.

Vad tror du om framtiden då?

– Jag tror att de närmaste åren kommer det att vara ekonomiskt kärvt för oss i kommunerna, säger Skinnskattebergs kommunalråd Lars Andersson.

Reporter:
Sören Granath
soren.granath@sr.se

Research:
Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".