Västerås

Lyckad satsning för att minska hemlöshet

Västerås stad arbetar aktivt med att försöka förebygga hemlöshet, och var först i landet med att söka upp personer som har en hyresskuld för att försöka förhindra en vräkning. Satsningen gör att fler kan behålla sina hem, samtidigt som kommunen sparar pengar. Andra kommuner är nu intresserade av att ta efter den här modellen.

Boel Martinsson, konsulent på socialkontor vuxen vid Västerås stad, berättar hur de jobbar:

– Vi tycker att det är jätteviktigt att komma in i ett tidigt skede för att människor inte ska bli avhysta och hemlösa, så vi söker upp människor som har hyresskulder. Varje månad får vi ungefär runt 200 meddelanden från hyresvärdarna om personer som inte betalat sin hyra och de söker vi upp i hemmet.

Vad är det exakt som ni kan hjälpa dem med?

– Vi jobbar väldigt mycket med att människor ska hjälpa sig själva. Vi kan ge tips och råd men framför allt ställer vi frågor så att de själva ska komma på en lösning. Det gör också att man växer som människa, känner att man har lyckats på egen hand att lösa sin skuld, säger Boel Martinsson.

Hon säger att de flesta som riskerar att bli hemlösa, och som de söker upp, är tacksamma över att få hjälp och stöd.

Det var för tio år sedan som Västerås stad startade ett projekt för att se över kostnaderna för försörjningsstöd till hyresskulder och komma fram till vad man skulle kunna göra åt situationen. Modellen med att söka upp de som ligger i riskzonen för att mista sin bostad började arbetas fram och det har gett bra resultat, menar Boel Martinsson.

Statistik visar att färre har blivit vräkta, samtidigt som kostnaderna för kommunen har minskat. År 1997 betalade Västerås stad ut 5,5 miljoner kronor för att täcka hyresskulder. Förra året var den summan nere i 1,6 miljoner.

Trots satsningarna blev 39 personer eller familjer i Västerås vräkta förra året. Alla går inte att nå, säger Boel Martinsson. Men hon menar att totalt sett har satsningen varit mycket lyckad och hon berättar att flera andra kommuner är intresserade av att ta efter modellen:

– Väldigt många kommuner har hört av sig hit och har varit här på studiebesök också. Vi var väldigt tidigt ute men väldigt många kommuner håller på att arbeta upp en verksamhet som ser ut ungefär som vår.

Så ni ligger i framkant i Västerås?

– Ja, absolut. Det är otroligt inspirerande, det är ju ett jätteroligt jobb vi har där man tydligt kan se resultat av arbetet också, säger Boel Martinsson på socialkontor vuxen.

Eva Kleppe
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".